ROCK MOT RUS
11.04 - 13.04 2025

Den ellevte Willy Oftedals Ærespris havner i Tromsø, Andøy eller Oslo

30.06.2021

Det er i år 11 år siden Willy Oftedal – Rock Mot Rus sin legendariske festivalsjef – døde bare 53 år gammel. For ellevte gang deles prisen som bærer hans navn ut. En pris som hedrer og løfter frem de som jobber ekstra hardt for å forsikre Norges musikkfremtid ved å legge ned uendelige timer arbeid i å skape musikkmiljø for ungdom. Prisen utdeles i forbindelse med den 39. Rock Mot Rus-festivalen som går av stabelen på Andenes i Nordland 1.-3. juli.  

– Vi har fått inn mange gode forslag fra hele landet, og er først og fremst glade for at alle disse folkene og tiltakene er der ute, sier festivalsjef i Rock Mot Rus Kristin Krey.

– De som kan vinne Willy Oftedals Ærespris i år, har alle gjort en formidabel innsats for unge musikkglade folk i en årrekke, sier Krey.

De nominerte er:

 

Fredrik Forssman, Tromsø

 

Nominasjon av Svensken med hjerte for Nordnorsk musikkliv

Denne energiske og hjertegode svensken har vært en standhaftig pådriver, utvikler, beskytter og mentor for Nordnorsk musikkliv siden han dukket opp i Tromsø for vel 10 år siden. Man kan vel trygt si at mannen har viet hele sitt liv til musikk, både før og etter han forsøkte seg som trommis i sine hårde dager.

Nominasjonen knyttes spesielt til alt arbeid som er lagt ned i Tromsø med etablering av Kysten Studio og Musikkens hus som senere ble en del av Tvibit. Fredrik har vært et levende vandrende kompetansesenter for musikklivet nordpå, støttet enkeltpersoner og band i å satse på musikk. Bygd sten for sten og vist stor tillit til enkeltmennesker. Han er et nydelig medmenneske i en vanskelig bransje, og han bryr deg virkelig om musikklivet. Takk Fredrik for at vi alltid kan komme til deg og at du alltid er en ærlig og kompromissløs musikkelsker som skjønner at man må satse på hele Nord Norge sammen og tenke på hele økosystemet som utgjør vår musikkbransje.

 

Berit Høyning Johansen, Andenes. 

 

Berit har viet livet sitt til å vise ungdom at de kan. En bestemt dame som er varm, omsorgsfull og som alltid ser godhet i andre. Men hun sier også alltid ifra når ting ikke harmonerer i riktig retning på rettferdighetsskalaen.
Å jobbe med ungdom har vært en stor drivkraft for Berit. Det kan allment bekreftes blant elever på Andenes skole, men også de som hun i mange år har ledet og samlet i TenSing på Andenes. Gjennom musikken har hun fått de kuleste og tøffeste guttene til å synge som de var Sølvgutter, gitt den mest sjenerte jenta i TenSing motet til å synge solo og gitt ungdommer et trygt samlingspunkt. Kort sagt har Berit dyttet ungdommer frem i alle år, og gjort så sangere og musikere fikk spille på en musikkarena og finne glede i musikk. Takket være Berit sin motivasjon, tålmodighet og varme er det flere av de ungdommene, som nå har blitt voksne, som fortsatt driver med musikk.  

 

LOUD! Oslo

 

LOUD! er et sosialt og musikalsk prosjekt som jobber for å bygge selvtillitt, samhold og musikkinteresse hos unge jenter, transpersoner og ikke-binære fra hele landet. Gjennom å skape en trygg atmosfære der deltakerne kan prøve og feile, møte gode forbilder og lære om musikk og teknikk, kan unge jenter, transpersoner og ikke-binære fra hele Norge oppdage og oppleve at det å spille i band er en unik sosial og kreativ setting som ikke er forbeholdt guttene.

Fra første stund setter de spørsmålstegn ved de reglene og forestillingene vi tilpasser oss hver dag. Hvilke begrensninger skaper normer for noen av oss, mens de gir andre ekstra muligheter? De jobber med innhold som ikke oppmuntrer til sammenligning eller fremhever forskjeller i deltakernes livssituasjoner, musikalske evner eller øvrig bakgrunn, men synliggjør verdien i å tørre å prøve, og det å få til ting sammen som de kanskje ikke kunne gjort alene. Det er et trygt sted for mestring, samhold, selvtillit og utforskning. De har siden starten av prosjektet i 2012 fått over 600 jenter, trans og ikke-binære til å prøve seg på trommer, bass, gitar, keys og vokal, spille i band og bygge nettverk sentrert rundt musikk.




 

Disse har mottatt Willy Oftedals ærespris tidligere:

2011: Reidulf Solbakken, ildsjel Radio Harstad, Harstad

2012: Tore Arholm Tobiassen, grunnlegger av Xplosif Hiphop Festival, Stavanger

2013: Tonje Unstad, visesanger og mentor, Liland

2014: Tore Mathisen Grøtte, festivalgründer, Alta

2015: Trond Lind-Hansen, musikklærer og «rockegudfar», Andenes

2016: Per Inge Olsen, «Finnmarksbussens far», Nesseby

2017: Øystein Bjørstad Lindbeck, «Rockefadder», Sortland

2018: Roy-Arne Westermann, ildsjel og «rockepappa», Kjøpsvik

2019: Atle Borgeteien, Stovner Rockefabrikk, Oslo

2020: Siv Janna Glømmi, Hamna Fritidsklubb og «rockegudmor», Oslo

ROCK MOT RUS - Pb. 187, 8483 Andenes
Telefon: +47 76 11 57 24 - Fax: +47 76 11 50 15
Email: festival@rockmotrus.no
Tilgjengelighetserklæring (bokmål)